Producent: AGROSIMEX
Kod produktu: A902-531CC

ROSAHUMUS – kwasy humusowe 150 G

11,34 
Wysyłka do 48 godzin
Ocena: 0 na 6 (opinii: 0) Dodaj opinię

Czy możliwość reklamacji wadliwego towaru dotyczy wszystkich typów wysyłek "za pobraniem" oraz "przelew"?

Tak. Kupujący nie może jednak zareklamować towaru na podstawie określonej wady, jeżeli została ona ujawniona w opisie produktu. Dotyczy to przede wszystkim towarów przecenionych / atestowanych.

Kto pokrywa koszty wysyłki w przypadku reklamacji?

Jeśli reklamacja wynika z rękojmi, sprzedający pokrywa koszty przesyłki. Jeżeli kupujący sam zapłacił za odesłanie towaru, wszystkie poniesione koszty zostaną odesłane klientowi na konto podane przez kupującego.

Kupujący reklamuje wadliwy towar - jak powinien postąpić?

Klient zawsze może skorzystać z arkusza reklamacyjnego, znajdującego się na stronie www.ochrona-roslin.sklep.pl

Jest również możliwość zgłoszenia telefonicznego (+48 502-770-288). Po przyjęciu i akceptacji reklamacji sklep ochrona-roslin.sklep.pl wysyła kuriera DPD po odbiór paczki od kupującego. Towar należy zwrócić do 10 dni od daty zakupu, nienaruszony, w oryginalnym opakowaniu.

 

ochrona-roslin.sklep.pl wysyła zamówienia kurierem DPD

Kurier DPD

przelew na konto - 18,50zł

za pobraniem - 22,50 zł

Jeśli chcesz skorzystać z opcji darmowej przesyłki wybierz odbiór zamówienia w naszej hurtowni stacjonarnej AGROTEX

Odbiór w AGROTEX

zawsze 0 zł - bez względu na wartość zamówienia.

Nawóz organiczno- mineralny zawierający kwasy humusowe, potas i żelazo, przeznaczony do poprawy żyzności gleby.
Zawartość próchnicy w glebie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleb oraz wpływających na wzrost roślin, wysokość plony i jego jakość. do czynników regulujących zapas próchnicy w glebie należy racjonalny system uprawy roli i roślin odpowiednie zmianowanie, nawożenie organiczne (obornik, komposty, nawozy zielone) oraz stosowanie preparatów humusowych takich jak Rosahumus.
Większość gleb Polski jest ubogich w próchnicę. w zależności od regionu gleby ubogie w próchnicę i słabo próchniczne takie jak o zawartość <2% próchnicę stanowią 40-72% gruntów rolnych. w ostatnich 10latac zawartość próchnicy w glebach Polskich spadło o około 40% i jest najniższa spośród krajów Unii Europejskiej. Aby zapobiec temu groźnemu zjawisku i degradacji gleb w Polsce oraz stratom azotu, potasu i magnezu oraz poprawić wzrost i plonowanie roślin uprawnych polecamy zastosować Rosahumus.Rosahumus posiada  świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym NE/133/2010 wydane przez IUNG PIB w Puławach. Rosahumus uzyskał także certyfikaty ekologiczne wydane między innymi przez FIBL- Forschungsinstitut fur Biologischen Landbau (Niemcy) oraz OMRI- organic Materials Review Institute (USA).

Rola próchnicy w glebie:

  • poprawia zasobność gleb,
  • jej związki mogą magazynować 4do 12 razy więcej składników pokarmowy niż część mineralna gleby,
  • próchnica zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn,
  • związki próchnicze mają wysoką pojemność wodną, mogą zatrzymać nawet 5 krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin,
  • głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe.

Kwasy humusowe są wspaniałym naturalnym, organicznym źródłem dostarczenia roślinom i glebie skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. Kwasy humusowe w Rosahumusie są pozyskiwane z Leonardytów. Aktywność kwasów humusowych z Leonardytów jest 5 krotnie wyższa od kwasów humusowych pochodzących z innych źródeł (obornik, kompost).  Zawartość kwasów humusowych w 1 kg  Rosahumusu odpowiada ilość kwasów humusowych w około 30 tonach obornika. Rosahumus zwiększa żyzność gleby i wzrost roślin. Bardzo ważną zaletą Rosahumusu jest pełna dostępność substancji organicznej ponieważ jest ona całkowicie rozłożona. Natomiast substancja organiczna w kompoście czy oborniku jest szybki mineralizowana bez tworzenia żyznego humusu. Rosahumus poprawia żyzność gleb na okres do 5 lat.

Korzyści wynikające ze stosowania kwasów humusowych:

  • podnoszą żyzność gleb dzięki wysokiej pojemność wymiany kationowej, zawartości tlenu i ponadprzeciętnej pojemności wodnej,
  • zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków i wodorotlenków i polne ich uwalnianie w miarę zapotrzebowania roślin.

W związku z powyższymi cechami kwasów humusowych możemy mówić o 3 typach działania:

  • fizycznym,
  • chemicznym,
  • biologicznym.

Pożyteczne działanie fizyczne kwasów humusowych:

  • modyfikują strukturę gleby,
  • poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,
  • zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolność koloidów do wiązania wody,
  • rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,
  • zwiększają pojemność wodną gleby, a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,
  • ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorbcję energii słonecznej.

Pożyteczne działanie chemiczne kwasów humusowych:

  • zmieniają właściwości chemiczne gleby,
  • neutralizują pH gleby,
  • poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,
  • działają jako naturalny czynnik chelatujący jony metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,
  • wzbogacają glebę w substancję organiczne i mineralne,
  • posiadają ekstremalnie wysoką pojemność wymiany kationowej,
  • zwiększają konwersje składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,
  • zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,
  • zmniejszają reakcję fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin,
  • uwalniają COz CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie,
  • pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,
  • zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.

Pożyteczne działanie biologiczne:

  • stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,
  • działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych,
  • Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych ( Azotobacter, Nitrsomonas),
  • zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,
  • stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,
  • zwiększają oddychanie korzeniowe,
  • sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę,
  • zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach,
  • pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży,
  • zwiększają zdolność kiełkowanie nasion i ich żywotność,
  • stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszenie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,
  • poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą.

Korzyści ekologiczne kwasów humusowych:

  • gleby z wysoką zawartością kwasów humusowych są gwarancją słabego wypłukiwania azotu i optymalnego działania odżywczego. Dobrze rozwinięty system korzeniowy, który powstaje dzięki wysokiej zawrtości kwasów humusowych, chroni rośliny przed azotanami i pestycydami zmieszanymi z wodami gruntowymi. Ponadto niska zawartość azotanów jest wskaźnikiem i warunkiem uznania jako ‚rolnictwo ekologiczne’.
  • kwasy humusowe zmniejszają problem zasolenia gleb- są zdolne do obniżania stężenia soli (mineralnych), których zbyt wysokie stężenie działa toksycznie na rośliny. Szczególnie skutecznie redukowane jest zagrożenie zbyt wysokim stężeniem NH4 , co jest szczególnie ważne dla młodych roślin. ogólnie kwasy humusowe redukują poparzenia korzeni wynikające ze zbyt wysokiego stężenia soli mineralnych w glebie.
  • Kwasy humusowe skutecznie działają przeciw erozji gleby. jest to osiągalne poprzez lepsze działanie koloidów glebowych, lepszy rozwój systemu korzeniowego i lepszy wzrost roślin.

Korzyści ekonomiczne kwasów humusowych:

  • chelatują składniki odżywcze dostępne w glebie, zwłaszcza żelazo, do form przyswajalnych przez rośliny,
  • składniki schelatowane optymalizują odżywianie roślin,
  • ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych,
  • zwiększają retencję i ułatwiają pobieranie wody przez rośliny,
  • mogą być stosowane we wszystkich uprawach rolniczych, warzywniczych, sadowniczych, ozdobnych i szkółkarstwie.
  • wpływają na wzrost plonów i poprawę opłacalności uprawy.

Najlepsze efekty stosowania kwasów humusowych  uzyskujemy glebach lekkich, ubogich w humus oraz  rekultywowanych. Przy wysokiej mineralizacji substancji organicznej kwasy humusowe zapewniają szybki i trwały wzrost żyzności takich gleb.

Instrukcja stosowania:

  • Warzywa- Nawóz należy stosować przed siewem lub sadzeniem rosady w formie oprysku doglebowego  w dawce 3kg/ha w 300-500l wody. Na glebach piaszczystych, o słabym nawożeniu organicznym lub nawożeniu warzyw o dużych potrzebach pokarmowych nawóz należy stosować w dawce 3-6 kg/ha w 300-500 l wody. PO oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą. Nawożenie dolistne 1-3 opryski w okresie intensywnego wzrostu roślin w dawce 150-250g/ha w 500l wody.
  • Uprawy polowe- nawóz należy stosować przed siewem nasion, sadzeniem ziemniaków w formie oprysku doglebowego w dawce  3-6 kg/ha w 300-500l wody. Nawóz najlepiej wymieszać z glebą. Nawożenie dolistne 1-2 zabiegi w okresie intensywnego wzrostu w dawce 250-300g/ha.
  • Uprawy sadownicze- przed założeniem plantacji sadu, plantacji krzewów jagodowych nawóz stosować w formie oprysku doglebowego na całą powierzchnie plantacji w dawce 3-6 kg/ha w 300-500 l wody. Po oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą. wyższą dawkę nawozu stosować na glebach lekkich, ubogich w próchnicę.
    W sadach i na plantacjach krzewów owocowych nawóz stosować w formie oprysku doglebowego późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną na wilgotną glebę w rzędu drzew, krzewów jagodowych, w dawce 3-6 kg w 300-500l wody Nawożenie dolistne: 150-250g/ha w 500-1000l wody.
  • Rośliny ozdobne
    • sadzenie drzew i krzewów iglastych- pierwszy raz należy zastosować nawóz przed sadzeniem, następnie należy podlać rośliny za 3-4 tygodnie oraz w październiku nawozem w dawce 10g/l  zużywając 300-600ml roztworu nawozowego na roślinę.
    • rosnące drzewa i krzewy należy podlewać pierwszy raz bardzo wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji, drugi raz w maju, czerwce oraz w październiku nawozem w dawce 10g/l wody zużywając 300-600 ml roztworu nawozowego na roślinę.
    • rośliny balkonowe- pelargonia, surfinia itp. pierwszy raz nawóz należy zastosować bezpośrednio po posadzeniu roślin, następnie należy podlewać rośliny 2-3 razy co 2 tygodnie nawozem w dawce 1g/l wody zużywając 200-500ml roztworu na roślinę.
    • rośliny rabatowe- kanna itp.- pierwszy raz nawóz należy zastosować przed sadzeniem roślin, następnie należy podlewać rośliny 2-3 razy co 2 tygodnie w dawce 1g/l wody zużywając na roślinę  100-300 ml roztworu nawozowego  w zależności od wielkości roślin.

Instrukcja sporządzania cieczy użytkowej:

  • rośliny ozdobne- wlać potrzebną ilość wody do wiadra lub konewki, następnie wsypać odmierzoną ilość nawozu, nie mieszać. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia nawozu. pod koniec rozpuszczania nawóz zamieszać następnie podlać rośliny.
  • pozostałe uprawy- Nawóz rozpuścić w osobnym naczyniu zachowując następującą kolejność:wlać potrzebną ilość wody do wiadra, beczki,
    wsypać odmierzoną ilość nawozu, nie mieszać.  Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia nawozu, pod koniec rozpuszczania nawóz zamieszać, następnie rozpuszczony nawóz wlać przez sito do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą ( przy włączonym mieszadle) i uzupełnić wadą do wymaganej ilości.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
polecamy również