jest środkiem grzybobójczym, w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych, warzywnych i leśnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
Zawartość substancji aktywnej:
miedź (w postaci tlenochlorku miedzi) – 50%
II ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
1. ROŚLINY ROLNICZE
Ziemniak
- zaraza ziemniaka
Zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie drobnokropliste.
Środek stosować zapobiegawczo, po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem o działaniu systemicznym lub wgłębnym. Miedzian 50 WP stosować przemiennie z innymi fungicydami o działaniu kontaktowym. Przy dużym nasileniu choroby środek należy stosować z dodatkiem nawozu dolistnego w dawce 1 l/ha.
Burak cukrowy
- chwościk
Zalecana dawka: 5 kg/ha.
Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobą.
Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Chmiel
- mączniak rzekomy
Zalecane stężenie: 0,5% (500 g środka w 100 l wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
-bezpośrednio po naprowadzeniu chmielu na przewodniki: 600-1000 l/ha
-po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1500-2000 l/ha
-w czasie kwitnienia chmielu i zawiązywania szyszek: 2500-3000 l/ha.
2. ROŚLINY SADOWNICZE
Ze względu na możliwość spowodowania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów. Wykonać 1-2 zabiegi w sezonie.
Jabłoń, grusza
- parch jabłoni, parch gruszy
Zalecana dawka: 1,5 kg/ha
Zalecana dawka: 1,5 g/10 m2
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha
Zalecana ilość wody: 0,5-0,75 l/10 m2
Środek stosować zapobiegawczo do pierwszych zabiegów.
- zaraza ogniowa
Stosować w dawkach:
- w okresie kwitnienia:
jabłoń – 1,5 kg/ha,
jabłoń – 1,5g/10 m22
grusza – 1,5 kg/ha.
grusza – 1,5 g/10m2
- w okresie wzrostu owoców:
jabłoń – 0,75 kg/ha,
jabłoń – 0,75 g/10 m2
grusza – 0,75 kg/ha.
grusza – 0,75 g/10 m2
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha.
Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10 m2.
Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów.
Wiśnia
- brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Zalecana dawka: 3 kg/ha
Zalecana dawka: 3 g/10m2
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha
Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10m2
Środek stosować na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia.
Wiśnia, czereśnia
- rak bakteryjny drzew pestkowych
Zalecana dawka: 1,5-3 kg/ha
Zalecana dawka: 1,5-3 g/10 m2
Zalecane ilości wody: 500-750 l/ha
Zalecane ilości wody: 0,5-0,75 l/10 m2
Środek w dawce 3 kg/ha (3g/10 m2) stosować w okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych a w dawce 1,5 kg/ha (1,5g/10 m2) w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
Brzoskwinia
- kędzierzawość liści brzoskwini
Zalecane stężenie: 1% (1000 g środka w 100 litrach wody)
Zalecane stężenie: 1% (10 g środka w 1 litrze wody)
Zalecana ilość wody: 700 l/ha
Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m2
Ilość wody dostosować do wielkości drzew i ich koron
Środek stosować w okresie bezlistnym najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią.
3. ROŚLINY WARZYWNE
Ogórek (w gruncie)
- bakteryjna kanciasta plamistość , mączniak rzekomy dyniowatych
Zalecana dawka: 2,5-3,0 kg/ha.
Zalecana dawka: 2,5-3,0 g/10 m2
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m2
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego lub bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka.
Miedzian 50 WP przeciwko mączniakowi rzekomemu stosować w dawce 3 kg/ha (3g/10 m2).
Wykonać 2-3 zabiegi, w odstępach co 7 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
Pomidor (w gruncie)
- bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka
Zalecana dawka: 2,5 – 3,0 kg/ha.
Zalecana dawka: 2,5 – 3,0 g/10 m2
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach podwyższonego zagrożenia chorobami.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zalecana ilość wody: 0,7 l/10 m2
Środek stosować 2-3 razy w sezonie, co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości pomidora.
Pomidor (pod osłonami)
- bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka
Zalecane stężenie: 0,3 % (300 g środka w 100 litrach wody).
Zalecane stężenie: 0,3 % (3 g środka w 1 litrze wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 150 – 200 l/1000 m2 .
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1,5 – 2 l/10 m2 .
W przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym. Środek stosować 2-3 razy w sezonie, co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości pomidora.
Fasola
- bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń
Zalecana dawka: 3 kg/ha.
Zalecana dawka: 3 g/10 m2
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha
Zalecana ilość wody: 0,6-0,8 l/10 m2
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo wykonując 2-3 zabiegi, w odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi.
4. SZKÓŁKI LEŚNE
Modrzew
- opadzina modrzewia
Zalecane stężenie: 0,5% - 1% (500-1000 g środka w 100 l wody)
Niższe stężenia środka stosować od maja do sierpnia. Zabiegi wykonywać co 2 tygodnie.
Jesienią wykonać jeden zabieg stosując 1% zawiesinę wodną na bezlistne sadzonki i glebę z igliwiem. Środka nie stosować w deszczową i chłodną pogodę.
Uwagi :
- środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
- wyższe dawki środka stosować w przypadku większego zagrożenia chorobą
- stosować po wieczornym oblocie pszczół
- nie stosować w miejscach gdzie pszczoły mają pożytek
III OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji):
modrzew – NIE DOTYCZY
ziemniaki burak cukrowy, chmiel, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, pomidory (w gruncie i pod osłonami), ogórki (w gruncie), fasola -7 DNI.
IV OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): 1 GODZINA
V OKRES PREWENCJI DLA LUDZI I ZWIERZAT (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY